Hajhullás

A hajhullás (alopecia) érintheti csak a fejbőrt vagy az egész testet, és lehet átmeneti vagy állandó. Ez lehet örökletes, hormonális, tápanyaghiány, betegségek vagy az öregedés velejárója. Bárkinél jelentkezhet a hajhullás a fejen, de ez a probléma férfiaknál gyakoribb.

Tünetek:

A hajhullás sokféleképpen jelentkezhet, attól függően, hogy mi okozza. Hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhet, fejbőrt vagy az egész testet is érintheti.

A hajhullás jelei és tünetei a következők lehetnek:Fokozatos ritkulás a fejtetőn. Ez a hajhullás leggyakoribb típusa, amely az életkor előrehaladtával jelentkezik. Férfiaknál a haj gyakran a homlok hajvonalánál kezd visszahúzódni. A nőknél jellemzően kiszélesedik a hajszakasz. Az idősebb nőknél egyre gyakoribb hajhullási mintázat a visszahúzódó hajvonal (frontális fibrosing alopecia). Kör alakú vagy foltos kopaszodás. Egyeseknél a fejbőrön, a szakállon vagy a szemöldökön körkörös vagy foltokban hullik a haj. A bőr viszkethet vagy érzékenyebb lehet a hajhullást megelőzően. A haj hirtelen ritkulása Fizikai vagy érzelmi sokk hatására a haj ritkulhat. Fésülködéskor, hajmosáskor vagy akár gyengéd rángatás után is kihullhatnak maréknyi hajcsomók. Az ilyen típusú hajhullás általában általános hajritkulás okozza, de a fokozott hajhullás átmeneti. Teljes testre kiterjedő hajhullás. Egyes betegségek és orvosi kezelések, például a rákos megbetegedések kemoterápiája, a test egész területén hajhullást eredményezhetnek. A haj általában visszanő.

Okok:

Az emberek általában naponta 50-100 hajszálat veszítenek. Ez általában nem észrevehető, mert ezzel egyidejűleg új hajszálak nőnek. Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha az új haj nem pótolja a kihullott hajat. A hajhullás jellemzően az alábbi tényezők közül egy vagy több tényezővel függ össze: Családi előzmények (örökletes). A hajhullás leggyakoribb oka az örökletes állapot, amely az öregedéssel együtt jár. Ezt az állapotot androgén alopeciának, férfi kopaszságnak és női kopaszságnak nevezik. Általában fokozatosan és kiszámítható mintázatban jelentkezik - a férfiaknál a hajvonal visszahúzódása és a kopasz foltok, a nőknél pedig a fejbőr koronája mentén a haj elvékonyodása. Hormonális változások és egészségügyi állapotok. Számos állapot okozhat tartós vagy átmeneti hajhullást, beleértve a terhesség, a szülés, a menopauza és a pajzsmirigyproblémák miatti hormonális változásokat. Az orvosi esetek közé tartozik az alopecia areata, amely az immunrendszerrel kapcsolatos problémákra utál, és foltos hajhullást okoz. Gyógyszerek és étrend-kiegészítők. A hajhullás bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet, például a rák, ízületi gyulladás, depresszió, szívproblémák, köszvény és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszereké.. Nagyon stresszes életvitel. Sokan tapasztalnak általános hajritkulást néhány hónappal egy fizikai vagy érzelmi sokk után. Frizurák és kezelések. A túlzott hajformázás vagy az olyan frizurák, amelyek a haj húzásával/ rángatásával járnak, mint például a copfok. A forró olajos hajkezelések és a tartós hajkezelések szintén hajhullást okozhatnak. Ha hegesedés lép fel, a hajhullás végleges lehet.

Kockázati tényezők

Számos tényező növelheti a hajhullás kockázatát, többek között: A családban anyai vagy apai ágon előfordult kopaszodás Kor Jelentős súlycsökkenés Bizonyos betegségek, például cukorbetegség és lupusz. Stressz Rossz táplálkozás Megelőzés Ezek a tippek segíthetnek elkerülni a hajhullás megelőzhető típusait: Légy gyengéd a hajaddal. Egy széles fogú fésű segíthet megelőzni a haj kitépését. Kerülje az olyan durva kezeléseket, mint a forró tekercsek, hajsütővasak, forróolajos kezelések és tartós hajpakolások. Korlátozd a haj feszülését, hajgumit és fonatot használó frizuráknál. Védd hajad a napfénytől és más ultraibolya fényforrásoktól. Hagyd abba a dohányzást. Egyes tanulmányok összefüggést mutatnak a dohányzás és a kopaszodás között. Figyelj a Vitamin és tápanyagbeviteledre!

 

A VitalBeauty csomagot pont erre a célra fejlesztettük ki. A hajhullás, mint tünet több kutatás alapján is a D vitami hiánya és vashiányos állapot tipikus jele. Ezen segíthet a neked összeállított VitalBeauty csomagod, mely az alábbi termékeket is tartalmazza, hogy jobban lehess: Cink + VitalC + VitalB. Ha komplex megoldást keresel a napi szintű vitaminbevitelre, töltsd ki a VitalHero tesztet. A teszt végén megtudod, hogy testednek milyen vitaminokra is van szüksége. A szakértőnk által összeállított kvíz alapján pedig rendszerünk elkészíti számodra a személyre szabott vitamincsomagodat!