A máj védelmében

Egyre fiatalabb életkorban jelennek meg dietetikai tanácsadáson zsírmáj diagnózisával.

Pedig a máj épségére érdemes figyelni, mert a szervezetünk anyagcsereközpontjáról van szó.

Íme néhány létfontosságú funkció, amit a májunk lát el, amennyiben megfelelően működik:

 • méregtelenít, azaz gyógyszerek és egyéb toxikus anyagcseretermékek lebontását, kiválasztását végzi. Ezt a feladatát egyetlen csodaturmix sem helyettesítheti, viszont a máj méregtelenítését a helyes étrenddel és étrend kiegészítőkkel támogatni tudjuk
 • részt vesz a szénhidrát anyagcserében: fenntartja a normális vércukorszintet, úgy, hogy glikogént raktároz és alakít át.
 • részt vesz a fehérje anyagcserében: aninosavakat és véralvadási faktorokat képez
 • részt vesz lipidanyagcserében (azaz zsíranyagcserében): zsírsavakat képez és bont le. koleszterint képez és választ ki, epesavat állít elő, vesz részt D- vitamin anyagcserében
 • vesz részt hormon anyagcsereében: hormonokat alakít át és bont le. Többek között szteroid hormonokat, inzulint, ösztrogént
 • tároló funkciókat lát el: A, D, B12 –vitamint, vasat, glikogént tárol

A betegség gyakran jelentkezik azoknál, akik rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, de azoknál is gyakori, akik csak alkalomszerűen vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

A húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó fiatal felnőttek zsírmájának oka egyértelműen a helytelen életmódból adódó túlsúly. Persze adott esetben a hétvégi bulik során elfogyasztott koktélok is rátesznek egy lapáttal a problémára, de ilyen fiatal életkorban nem alkoholos eredetű zsírmájról van szó.

Persze a túlzott alkoholfogyasztáson és magas testzsír százalékon túl állhatnak más tényezők a háttérben, úgy mint az elhanyagolt 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködés, a PCOS, egyes felszívódási zavarok, bizonyos gyógyszerek hosszútávú szedése is, Hepatitis B, hepatitis C, de ezek az összes májbetegség kisebb százalékáért tehetőek felelőssé.

A máj elzsírosodása mára népbetegséggé vált, hazánkban is több ezer embert érint. Egyes becslések szerint a felnőtt magyar lakosság negyedénél fennáll a probléma.

De mi történik pontosan, mikor azt mondjuk, hogy a máj „elzsírosodik”?

Mind a túlzott kalóriabevitel mind az alkohol nagy mértékben emeli a vér triglicerid szintjét, mely felhalmozódik a májsejtekben. A zsíros máj előbb-utóbb begyullad és az ép, működőképes májsejtek kötőszövetes átalakulása, pusztulása következik be. Ennek végstádiuma a súlyos májzsugor, ami rákmegelőző állapot.

Mindez megelőzhető, ha még időben változtatunk az életmódunkon. Ha már kialakult enyhe fokú zsírmáj, az is visszafordítható a megfelelő diéta segítségével.

Hogyan lehet észrevenni, hogy valami nincs rendben a májaddal?

Enyhe fokú elváltozásnál a zsírmájnak még nincs szinte semmilyen tünete, ezért gyakran az éves rutin nagylabor során derül fény a kialakulóban lévő májproblémára. Itt érdemes megjegyezni, hogy 18 év felett mindenkinek erősen javasolt évente egy „rutin nagylabort” csináltatni, még akkor is, ha látszólag makkegészséges. Ez a tudatos megelőzés egyik fontos lépése.

Az enyhe fokú zsírmáj kezelése elsősorban nem orvosilag történik, hanem életmódváltással.

A kezelés során azonban szükséges az orvos rendszeres vizsgálata, amellyel követni tudja az állapot változását. Fontos, hogy orvos vezesse a kezelést, mivel abban az esetben, ha májgyulladás alakul ki, olyankor már  szakorvosi kezelésre van szükség.

Ha már egyértelmű tünetek jelentkeznek, ott már nagy a baj. A következő tünetek fordulhatnak elő:

 • Kimerültség
 • Hasfájás vagy diszkomfortérzés a has jobb felső részén
 • Hasvíz
 • Érmegnagyobbodás.
 • Lépmegnagyobbodás.
 • Vörös tenyér.

Sárgaság. A sárgaságot a testben felszaporodó sárga festékanyag, a bilirubin okozza. Ilyenkor a bőr és a szemfehérje is besárgul. Ebben az állapotban  a máj, működési rendellenessége következtében, nem tudja lebontani a bilirubint, amely így felszaporodik a testben.

Ha a vérképben jelentős eltérést tapasztalunk a májenzimekben más vizsgálatokra is szükség lehet. A laboreredményen a GOT, GPT, Gamma-GT és alkalikus foszfatáz tükrözi a máj működését.

De kérhet az orvos. hasi ultrahangot, hasi MR-t, biopsziát is.

GPT: glutamát-piruvát-transzamináz, alanin-aminotranszferáznak (ALT, ALAT) is nevezik

GOT: glutamát-oxálacetát-transzamináz, aszpartát-aminotranszferáznak (AST, ASAT) is nevezik

Gamma-GT: gamma-glutamil-transzferáz (GGT)

Alkalikus foszfatáz (AP, ALP)

A négy enzim referenciatartománya a vérszérumban felnőtt emberek esetében (az adatok csak tájékoztató jellegűek, a különböző laborok esetében lehetnek kisebb eltérések a referenciatartományokat illetően, mivel minden labor saját referenciatartományokat határoz meg a vizsgáló készülékek és mérési eljárások függvényében):

Enzim neve Mértékegység Nők Férfiak
GOT* U/l (nemzetközi egység/liter) <35 <50
GPT* U/l <35 <50
Gamma-GT U/l <40 <60
Alkalikus foszfatáz U/l 35-105 40-130

*A laborban piridoxál-foszfát hozzáadása után mért értékek.

További laborértékek, melyek a máj működéséről adnak információkat

A GOT, GPT, Gamma-GT és alkalikus foszfatáz mellett vannak még egyéb enzimek is, amelyeket a máj termel, és a szerv működéséről adnak információt, a májfunkciós vizsgálat során ezek eredményeit is értékelik. Ilyenek például az:

 • alvadási (véralvadási) faktorok (mindenekelőtt a II-es, VII-es, IX-es, X-es faktor, valamint a protein C és a protein S),
 • albumin,
 • cholineszteráz enzim (CHE).

A májfunkció zavara esetén ezeknek a fehérjéknek a vérben mérhető koncentrációja csökken, és ez panaszokat okozhat. Ha az alvadási faktorokból kevés van, akkor például nagyobb a vérzések veszélye.

Egy további, májfunkcióról informáló laborérték az epefestéknek, azaz a bilirubinnak a vérben mérhető koncentrációja. A bilirubin a vér vörös színét adó vérfesték, vagyis a hemoglobin lebomlása során keletkezik, annak egyik bomlásterméke. A máj, az epeutak és a vér különféle megbetegedéseiben a vér bilirubinszintje emelkedik. Egy bizonyos koncentráció fölött a bilirubin elkezd felhalmozódni a szövetekben. Ennek lehetséges következménye a sárgaság (icterus), melyben a bőr és a nyálkahártyák sárgásan elszíneződnek.

Mikor fordulj orvoshoz zsírmájjal?

Mivel a legtöbb esetben semmilyen tünetek nem jelentkeznek egészen addig, amíg nem súlyos a májkárosodás, ezért fontos, hogy a fenti tünetek akár csak időszakos és enyhe jelentkezése esetén is végeztessünk el hasi ultrahangvizsgálatot és laborvizsgálatot az esetleges betegség észlelésére.

Amennyiben a fenti tüneteket észleled magadon és rendszeresen fogyasztasz nagyobb mennyiségű alkoholt, olyankor különösen fontos a minél gyorsabb kivizsgálás, mert akár alkoholos zsírmájról is lehet szó.

A zsírmájnak két fő fajtája van:

A zsírmáj fajtái közül gyakorisága és jellegzetességei miatt elkülönítjük az alkoholos és a nem alkoholos zsírmájtípusokat

 • alkoholos zsírmáj
 • nem alkoholos zsírmáj

Lássuk ezek bemutatását!

Alkoholos zsírmáj

Az alkoholos zsírmáj a rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Alkoholisták esetében kifejezetten gyakori.

Napi 1-2 pohár alkohol még nem számít olyan mértékű alkoholfogyasztásnak, ami önmagában zsírmájat okozhatna. Ha azonban más kockázati tényezők is fennállnak (pl. túlsúly, cukorbetegség, mozgásszegény életmód), olyankor érdemes megfontolni az alkohol teljes elhagyását.

Az alkoholos zsírmáj kb. a lakosság 5%-át érinti.

Nem alkoholos zsírmáj

A nem alkoholos zsírmáj a nevéből is adódóan nem alkoholfogyasztás következtében alakul ki.

A betegségnek ez a fajtája sokkal gyakoribb, akár minden negyedik embernél jelentkezik.

A kialakulás pontos oka még nem ismert, azonban sok tényező közrejátszik a kialakulásában. Ilyen tényezők lehetnek:

 • túlsúly
 • cukorbetegség
 • mozgásszegény életmód
 • egészségtelen étrend

Zsírmáj okai

A tudomány máig nem tudja pontosan megmondani, hogy egyes embereknél miért szaporodik fel a zsír a májban, másoknál miért nem. Hasonlóképpen arra sincsen egyértelmű válasz, hogy miért gyullad be egyeseknél a zsírmáj, másoknál pedig miért nem?

Ettől függetlenül vannak olyan tényezők, amelyek a betegség kialakulását okozhatják:

A zsírmáj okai nem pontosan meghatározottak, mint más betegségek esetében. A betegség kialakulásáról keveset tudunk

Alkohol. Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás esetén a különböző zsírok felszaporodhatnak a májban. Ez igaz lehet akkor is, ha csak néhány napig fogyaszt valaki jelentős mennyiségű alkoholt. Legtöbbször az alkoholfogyasztás beszüntetésével a zsír idővel kiürül a májból.

Túlsúly. Túlsúly esetében a testben és a vérben is több zsír van, mint kellene. Ennek következtében a zsír felszaporodhat a májban is, az arra hajlamos emberek esetében.

Inzulinrezisztencia. Ha a test sejtjei nem képesek az inzulinhormon hatására felvenni a vércukrot, akkor inzulinrezisztenciáról beszélhetünk. Az inzulinrezisztencia fokozza a zsírképzést, amely utána felszaporodhat a májban.

Vércukor. Ha valakinek tartósan magas a vércukorszintje, például cukorbetegség esetében, annak nagyobb esélye van arra, hogy májában felszaporodjon a zsír.

Vérzsír. Ha a vérben magas a vérzsírok szintje, az szintén a zsírképződés felgyorsulásához vezethet.

A fenti problémák mindegyike hozzájárulhat ahhoz, hogy a májban megnövekedjen a zsírszint és zsírmáj alakuljon ki.

Egyeseknél a túl sok zsírt méreganyagként érzékeli a szervezet és emiatt májgyulladás alakul ki. A májgyulladás sebszövet kialakulásához vezethet a májban, amely tartósan károsíthatja a máj helyes működését.

Zsírmáj kockázati tényezői

A zsírmáj kialakulásának valószínűségét többféle kockázati tényező jelenléte növelheti. Ezek a tényezők részben hasonlítanak a betegség okaira – a kettő közötti határ ennél a betegségnél nem olyan éles, mint más betegségeknél.

A kockázati tényezők az alábbiak lehetnek:

A zsírmáj kockázati tényezői hasonlítanak a betegség okaihoz, mivel ennél a betegségnél a kettő nehezen különíthető el

Koleszterin. A magas koleszterinszint következtében növekedhet a zsírlerakódás, amely ezáltal növelheti a máj elzsírosodását.

Triglicerid. A vérben keringő nagyobb mennyiségű vérzsírok (trigliceridek) növelik a zsírképződést, amely a máj zsírszintjét is növelheti. A magas trigliceridszint elsősorban helytelen étrend következtében alakulhat ki.

Metabolikus-szindróma. A metabolikus-szindróma egyet jelent az inzulinrezisztenciával. Ez egy gyakori anyagcserebetegség, amely elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, magas vércukorszinthez és magas vérzsírszinthez vezethet. Metabolikus-szindróma esetén gyakori a zsírmáj kialakulása.

Túlsúly. Túlsúly esetében, különösen, ha jelentős hasi zsírréteg található, megnő a valószínűsége a máj elzsírosodásának.

PCOS. A policisztás ovárium-szindróma egy viszonylag gyakori női betegség, amely a petefészket támadja. Az ebben szenvedő nőknél kétszer olyan gyakori a zsírmáj kialakulása, mint másoknál.

Az alábbi kockázati tényezők már semmiképpen nem okozzák közvetlenül a betegség kialakulását, azonban elősegítik azt.

 • Alvási apnoe. A súlyos alvási apnoe növelheti a zsírképződést és a gyulladások megjelenését, így hozzájárulhat a zsíros máj kialakulásához.
 • Cukorbetegség. Cukorbetegek esetében nagyon gyakori a máj elzsírosodása, akár minden második betegnél jelentkezhet.
 • Pajzsmirigy-alulműködés. A túl kevéssé aktív pajzsmirigy lelassíthatja az anyagcserét és megnövelheti a TSH-hormon szintjét. Ezek hatására megnőhet a máj elzsírosodásának esélye.
 • Agyalapi mirigy. Friss kutatások kimutatták, hogy az agyalapi mirigy működésének csökkenése esetén megnövekedhet az esély májbetegségek kialakulására.
 • Kor. A fentieken kívül fontos még megemlíteni, hogy idősebb páciensek esetén is gyakori a májban felszaporodó zsír.

Zsírmáj szövődményei

A zsírmáj elsőszámú szövődménye a májcirózis, azaz májzsugor. A betegség során a májban jelentős mennyiségű hegszövet alakul ki, amely akadályozza a máj helyes működését.

A májzsugor esetén kialakuló hegszövet gyakran gyulladás következtében alakul ki a következőképpen: a máj a gyulladás elleni harc közben hegszövetet termel, amellyel csökkenhető a gyulladás. Ha azonban a gyulladás tartós, a hegszövet folyamatosan növekszik és idővel jelentősen csökkenheti a máj használható részét, mivel a hegszövet nem képes a májfunkciók ellátására.

Ha a májzsugor kialakulását nem akadályozzák meg időben, az alábbi szövődmények jelentkezhetnek:

A zsírmáj szövődményei akár komolyak is lehetnek, így mindig érdemes a korai kivizsgálás mellett dönteni kockáztatás helyett

 • Hasvíz. Ilyenkor a hasüreg megtelik folyadékkal, ami fájdalommal járhat.
 • Nyelőcsővarix. Ez azt jelenti, hogy a nyelőcsőben a visszerek megduzzadnak és kidüllednek. Ezek akár ki is szakadhatnak és belső vérzést okozhatnak.
 • Májkóma. Ez olyankor jelentkezik, ha a máj már nem képes a méreganyagok eltávolítására a szervezetből. A betegség esetén gondolkodási zavar, alvászavar, feledékenység is jelentkezhet tünetként.
 • Májrák. Az összefüggés nem annyira szoros, azonban a tartósan sok zsírt tartalmazó májon nagyobb kockázattal jelentkezhet daganatos megbetegedés.
 • Májelégtelenség. A májelégtelenség azt jelenti, hogy a máj olyan mértékben károsodott, hogy már nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát. Sokféle tünet jelentkezhet, például hasfájás, étvágytalanság, hányinger, hányás, gyengeség, kimerültség vagy aluszékonyság is.

Zsírmáj megelőzése

A zsírmáj megelőzése nem kifejezetten nehéz. Az alábbiak betartásával egészséges szervezetben jó eséllyel megelőzhető a betegség:

A zsírmáj megelőzése talán egyszerű, de nem feltétlen könnyű!

 • Diéta. Megfelelő, egészséges étrend esetében jelentősen csökken a máj- és egyéb betegségek kialakulásának esélye. A megfelelő étrend növényeken alapul, így zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges növényi zsírokat ajánlott fogyasztani.
 • Testmozgás. Lehetőleg a hét minden napján végezzen valamilyen testmozgást. Amennyiben mozgásszegény életmódot folytat, kardiológiai szakvizsgálattal bizonyosodjon meg arról, hogy minden rendben van-e és van-e szüksége több mozgásra.

Zsírmáj diagnózisa

Mivel a zsírmájnak a legtöbb esetben nincs semmilyen tünete, ezért gyakran egyéb betegségekre alkalmazott diagnosztikus vizsgálat esetén derül fény a májproblémára.

Azok esetében, akik kockázatos csoportba tartoznak (cukorbeteg, idős korosztály, rendszeres alkoholfogyasztó, túlsúlyos, egészségtelenül étkező, mozgásszegény életmódot élő), ajánlott akár tünetek nélkül is rendszeres kivizsgálást végezni, kb. félévente.

Tünetek jelentkezése esetén gyors kivizsgálásra van szükség!

A zsírmájat az alábbi módszerek segítségével lehet észlelni:

A zsírmáj diagnosztikájában elsődleges a hasi ultrahang és a vérvétel, azonban más vizsgálatokra is szükség lehet.

 • Hasi ultrahang. Ez az első és legszükségesebb vizsgálat, amelyet májbetegség gyanúja esetén el kell végezni. Ennek oka, hogy a máj ultrahangon megjelenő alakjából és vizuális megjelenéséből nagyon jól lehet következtetni annak állapotára. Elváltozás esetén az ultrahangképen sokszor megállapítható a károsodás jellege és annak mértéke.
 • Laborvizsgálat. Vérvétel segítségével megállapítható, ha a máj rendellenesen működik. A vizsgálat során a vérkép, a májenzimek és a vírusos májgyulladás (hepatitisz A, B, C, D, E) vizsgálata mellett a kockázati tényezők jelenlétét is vizsgálni lehet. Így érdemes a lisztérzékenységet és az inzulinrezisztenciát is kivizsgálni.
 • Hasi MR-vizsgálat. Ha a hasi ultrahangon nem lát elváltozást az orvos, azonban mégis gyanítja májbetegség jelenlétét, akkor elrendelhet MR-vizsgálatot is.
 • Elasztográfia. A vizsgálat hasonlít a hasi ultrahanghoz, azonban képes a szövetek merevségének megállapítására is. Hátránya a hasi ultrahanggal szemben, hogy nehezebben elérhető és költségesebb. Az elasztográfia bizonyos esetekben ultrahang- és MR-vizsgálat is egyben.
 • Biopszia. Ha a különböző vizsgálatok alapján nem tudják biztosan megállapítani a zsírmájat vagy egyéb májproblémát, olyankor biopsziával is végezhetnek egy tesztet. A vizsgálat során sejtmintát vesznek a májból, majd azt laboratóriumba küldik, ahol gyulladás és hegesedés jeleit keresik rajta. Mivel a vizsgálat kissé kellemetlen és van némi kockázata, ezért csak kifejezetten szükséges esetben szokta javasolni az orvos.

Zsírmáj kezelése

A zsírmáj kezelése elsősorban nem orvosilag történik, hanem életmódváltással.

A kezelés során azonban szükséges az orvos rendszeres vizsgálata, amellyel követni tudja az állapot változását. Fontos, hogy orvos vezesse a kezelést, mivel abban az esetben, ha májgyulladás alakul ki, olyankor már belgyógyász szakorvosi kezelésre van szükség.

Szintén orvosi kezelés szükséges, ha a májkárosodás olyan mértékű, hogy májtranszplantációra van szükség. Zsírmáj kezelésére jelenleg nincs elfogadott gyógyszer.

A legtöbb enyhe esetben azonban az alábbi kezelési módszerek megfelelők lehetnek:

A zsírmáj legtöbb kezelési módszere egyszerű, de nem könnyű. A kezelés jórészt történhet otthon, azonban folyamatos szakorvosi követésre van szükség.

Fogyás. Zsírmáj nagyon gyakran túlsúlyos embereknél jelentkezik. Az egyik leghatékonyabb kezelési mód ilyenkor a fogyás, amelyet megfelelő diétával és testmozgással lehet legjobban elérni. Az eredmények 10%-os testsúlycsökkenés esetében általában nagyon jók. Súlyos túlsúly esetében a fogyás műtéti úton is megoldható.

Étrend. Az egészséges étrend nem csak a fogyásban segít, hanem segít beállítani a vérzsírszintet is az optimális szintre. A helyes étrend főként zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonából áll.

Testmozgás. A cél, hogy a minden nap legalább 30 percen keresztül testmozgást végezzünk. Ha a fogyás is cél, olyankor több és intenzívebb testmozgásra lehet szükség. Amennyiben mozgásszegény életmódot él, a megfelelő testmozgás kiválasztásához konzultáljon kardiológus szakorvossal.

Cukorkontroll. Cukorbetegség esetén nagyon fontos a betegség megfelelő kontrollja. Ez magába foglalja a rendszeres és pontos vércukormérést és gyógyszerszedést. Megfelelő szinten tartott vércukorszint esetén akár jelentősen is csökkenhet a májkárosodás kialakulásának esélye.

Koleszterin. A koleszterinszint nagyon sok ember esetében túl magas. Ennek csökkentésével nagy mértékben csökkenhet a zsírlerakódás a szervezetben. Megfelelő étrend, rendszeres testmozgás és – szükség esetén – gyógyszerek segítségével beállítható az optimális koleszterinszint.

Májvédelem. Kerülje az olyan anyagok használatát, amelyek különösen károsak a májra! Így különösen kerülje az alkoholfogyasztást és lehetőség szerint a felesleges gyógyszerszedést. Rendszeres gyógyszerszedés esetében kérje kezelőorvosa segítségét! Növényi gyógyszereket is kizárólag kezelőorvosa engedélyével fogyasszon!

Zsírmáj diéta: a zsírmáj tisztítása

Az egyik legjobb módszer a zsírmáj kezelésére a megfelelő diéta.

Általánosságban a zsírmáj diéta alapelemei a következők:

A zsírmáj alapdiéta tulajdonképpen egy általános egészséges diétát mutat be:

 • Növényfókusz. Az étrend központjában zöldségeknek és gyümölcsöknek kell szerepelniük.
 • Rost. A rostban gazdag ételek, mint a hüvelyesek vagy a teljes kiőrlésű gabonák szintén segíthetnek a betegség kezelésében.
 • Kerülendő ételek: az étrendnek hozzáadott sót, cukrot, zsírokat és finomított szénhidrátokat csak a legkisebb mértékben szabad tartalmaznia.
 • Alkoholstop. Az alkoholfogyasztás teljes mértékben kerülendő zsírmáj diéta során.

Az alábbiakban bemutatunk 12 tényezőt, amely a fentieken kívül segíti növelni a diéta hatékonyságát:

Kifejezetten zsírmájra van néhány olyan étel, ami jó hatással lehet az egészségi állapotra!

 1. Kávé. Kutatások szerint a kávé csökkentheti a rendellenes májenzimek szintjét.
 2. Zöld ételek. A zöld ételek (pl. brokkoli, kelkáposzta, spenót) egyes kutatások szerint akadályozzák a zsírképződést.
 3. Tofu. Egyesek a szófafehérjét hasznosnak találják a májban történő zsírlerakódás csökkentésében. A tofu fehérjetartalma magas, zsírtartalma viszont alacsony.
 4. Hal. A zsíros halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a gyulladáscsökkentésben és a máj zsírszintjének csökkentésében. Ilyen hal például a lazac, a szardínia, a tonhal és a pisztráng.
 5. Zab. A zab sok energiát tartalmaz és rostban gazdag, így ideális diétázáshoz.
 6. Dió. A dióban nagyon magas az omega-3 zsírsavszint, amely segíthet a májfunkció javításában.
 7. Avokádó. Ez az egzotikus növény sokféle egészséges zsírt tartalmaz, valamint rostban gazdag és egyesek szerint képes lelassítani a májkárosodást.
 8. Tej. A tej magas fehérjetartalmú és egyes kutatások szerint segíthet a májkárosodás lelassításában.
 9. Napraforgómag. A napraforgómagok sok E-vitamint tartalmaznak, amely egyes kutatások szerint segíthet a májkárosodás lassításában.
 10. Olívaolaj. Az olívaolaj sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, így egészségesebb vele főzni, mint vajjal, zsírral vagy napraforgóolajjal. Egyes kutatások szerint az olívaolaj segíthet a megfelelő testsúly megtartásában is.
 11. Fokhagyma. A fokhagyma jellegzetes ízén kívül a fogyásban és a zsírszint csökkentésében is segíthet.
 12. Zöld tea. Egyes kutatások feltételezik, hogy a zöld tea hatással van a bél tápanyagfelszívására, amellett, hogy segít az alvásban és csökkenheti a koleszterinszintet.

Gyakori kérdések

Elmúlik a zsírmáj?

Amennyiben a zsírmáj kialakulásának okát megszüntetik, olyankor az egészséges test le tudja bontani a felesleges zsírt a májból. Ez azonban csak olyankor tud működni, ha a zsírosodás oka megszüntethető és még nem károsodott olyan mértékben a máj, hogy ne tudná lebontani a lerakódott zsírt.

Lehet kávét inni zsírmáj esetén?

Igen, lehet. Sőt, kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik napi két vagy több kávét ittak, kisebb volt a májkárosodás mértéke, mint azoknál, akik csak napi egy vagy egy kávét sem ittak. Annak ellenére, hogy még nem bizonyított, hogy a kávé milyen hatással van a májkárosodásra, feltételezik, hogy speciális gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz.

Az E-vitamin segít a zsírmájon?

Nem megerősített kutatások feltételezik, hogy az E-vitamin és egyéb antioxidánsok segíthetnek a máj védelmében, azáltal, hogy csökkentik a gyulladás okozta károsodást. Fontos tudni, hogy esetleges jótékony hatásai mellett, az E-vitamin növelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Emiatt zsírmáj esetén nem ajánlott E-vitamint fogyasztani.