A kérdés:

Nyikos Ráhel dietetikustól szeretném megkérdezni, hogy okozhat-e erősebb szívdobogásérzést valamely vitamin esetleges túladagolása? Kalciumot ajánl-e idős csontritkulásos betegnek mindennapos szedésre, fel tud-e szívódni rendesen, illetve táplálkozással, ásványvízfogyasztással lehet pótolni? Köszönöm a választ!”

Kedves Kérdező!


Viszonylag ritkán alakul ki vitamin túladagolás miatt palpitáció (azaz heves szívdobogás érzése).
Amire érdemes figyelni:
Amennyiben a B1-vitamint (más néven tiamint) rendszeres 50 mg/testtömeg kg-ot meghaladó dózisban fogyasztja valaki, akkor előfordulhat idegesség, szívdobogás, remegés, allergia. Ez azonban olyan extrém mennyiség, melyet „véletlenül” nem lehet bevinni.
Ha egy időben több vitamin komplexet használsz, akkor érdemes összenézni, hogy együttvéve nem haladják-e meg a maximálisan bevihető dózist.
*„A legfelső biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UL– Upper Level, azaz a vitaminok, ásványi anyagok legfelső tolerálható szintje) az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.” (OGYÉI)
Noha nem vitamin, hanem gyógynövény, de a ginzeng tartalmú étrend kiegészítőket koffein tartalmú italokkal (például kávéval, fekete teával, kólával, energia italokkal, koffein tartalmú sportitalokkal) egyidejűleg nem tanácsos alkalmazni, mert együtt már erős szívdobogást, túlstimulációt okozhatnak.
A Gingko biloba nem javasolt azok számára, akik súlyos szívbetegségekkel küzdenek és szívgyógyszereket szednek.
Összességében az étrend kiegészítőkben tablettánként az egyes vitaminok mennyisége soha nem haladhatja meg a legfelső biztonságos szintet.* Így, ha követed a termék címkéjén olvasható adagolási javaslatot, akkor nem lehet probléma.
Krónikus betegeknek, akik gyakran több betegséggel is küzdenek és számos gyógyszert szednek, mindig minden esetben javasolt a kezelőorvossal, gyógyszerésszel egyeztetni, mely étrend-kiegészítőt és milyen adagolással javasolt szedni.
Szívdobogást a vitamin túladagolásnál sokkal gyakrabban okoznak az alábbi tényezők:
• túlzott kávéfogyasztás-főleg cigaretta kíséretében
• túlzott alkoholfogyasztás
• bizonyos betegségek, mint például a pajzsmirigy túlműködése, az alacsony vércukorszint, a vérszegénység, az alacsony vérnyomást, a láz
• hormonális változások, mint például a menstruáció, terhesség vagy menopauza.
• egészségtelen étrend: cukorban, sóban vagy zsírban gazdag ételek túlzott, vagy hirtelen fogyasztása.
Igazolt csontritkulással küzdő idősek számára javasoltak a kalcium tartalmú étrend-kiegészítők akár naponta adagolva. Érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani a legjobb hatás érdekében, ami egyúttal D-vitamint is tartalmaz. A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztását csökkenti, így megfelelő kalcium szintet biztosít az egészséges csontozat kialakulásához. Hiányában szinte biztosan nem szívódik fel elég kalcium.
Az étrendben is érdemes odafigyelni arra, hogy magasabb kálcium tartalmú ételekben bővelkedjen, azonban ha már kialakult csontritkulásról van szó és nem megelőzésről, akkor nagyon nehéz csak diétával fedezni a megemelkedett szükségletet.
Többek között azért is, mert bizonyos ételek amellett, hogy gazdagok kálciumban, sajnos tartalmaznak számos kálcium felszívódását gátló (un. inhibitort) is. Más esetben pedig az ételek nem megfelelő összepárosítása ronthatja a kálcium hasznosulást. Utóbbira jó példa, hogy noha a tejnek jól felszívódó a kálcium tartalma, ha kávéba öntjük, annak koffeintartalma ki is hajtja a tejjel bevitt kálciumot.
Amiről soha ne feledkezzünk meg, hogy idősebb korban a csontritkulás mellett más betegség vagy betegségek is fennállhatnak, melyek akár ki is zárhatják a kálcium tablettás pótlását, így ebben az esetben mindig érdemes kikérni orvos, gyógyszerész, dietetikus véleményét is.
Néhány kórkép ahol nem javasolt kálcium tartalmú étrend-kiegészítő alkalmazása:
• mellékpajzsmirigy elégtelensége során nagy mennyiségű parathormon szabadul fel, aminek emelkedett szintje tartósan magas kalciumszinthez vezet
• csontot érintő rosszindulatú folyamatok esetében (elsődleges és áttétes csonttumorok)
• krónikus vesebetegek esetében egyénre szabottan kell eldönteni
• veseátültetést követően előfordulhat hiperkalcémia
• egyes vizelethajtók emelkedett kalciumszintet eredményezhetnek

Üdvözlettel:
Nyikos Ráhel dietetikus