A kérdés:

Milyen ételek fogyasztásával tudjuk megelőzni a streszt? Vagy van egyáltalán ilyen?”

Kedves Kérdező!

A stressz megelőzését, úgy ahogyan a kezelését is, mindenképpen holisztikusan érdemes megközelíteni. Fontos a megfelelő önismeret és megküzdési stratégiák elsajátítása.
A helyes táplálkozás egy kicsi, de fontos szegmense a stressz megelőzésének. Amennyiben nem áll fenn olyan betegség, állapot, ami miatt bizonyos nyersanyagokat indokolt lenne kivonni az étrendből, addig a legjobb a kiegyensúlyozott, rendszeres, változatos, nyugodt táplálkozásra törekedni, ami a leginkább biztosítja a szervezet számára a szükséges tápanyagokat. A rendszeresség azért is fontos, mert ha leesik a vércukorszint, akkor a szervezet azonnali válaszként úgynevezett stresszhormonok fokozott tervelésével reagál. Különösen jó, ha könnyen emészthető fehérjében, rostokban és antioxidánsokban gazdag ételekkel tápláljuk a testet. Ilyenek például a minőségi fermentált tejtermékek, a friss, helyi termelésű szezonális zöldségek és gyümölcsök, olajos magok és teljes őrlésű gabonák.
A bogyós gyümölcsök például a növényi színanyagok, flavonoidok közül antocionidokban, míg a leveles zöldségek és az olajos magok magnéziumban gazdagok, B vitaminokban pedig például a hajdina, köles, tönkölybúza bővelkedik.
A folyadék hiánya is jelentkezhet belő feszültségérzet formájában. Ügyelj rá, hogy naponta legalább 2 liter vizet fogyassz el a nap során egyenletesen elosztva.
Ha a szervezeted minőségileg „éhezik”, azaz üres kalóriákkal tömjük, akkor előbb utóbb kiürülnek a szervezet vitamin- és ásványianyag raktárai. Így az idegrendszer, az immunrendszer, az úgynevezett anti-stressz hormont termelő mellékvesekéreg működése is zavart szenved többek között. Ennek következtében nehezebben tudod megelőzni és kezelni a mindennapi stresszt. A gyógynövények közül az orvosi citromfű, a komló, a macskagyökér, a levendula is relaxáns, görcsoldó és nyugtató hatású.
Szívből ajánlom Neked kúraszerűen alkalmazva akár stressz megelőzése céljából is a StressOff komplexet, ami magnéziumot, B6 vitamint, macskagyökér kivonatot, komló kivonatot és citromfű kivonatot tartalmaz.