Szeretnék kérdezni, hogy a pajzsmirigyeseknek állandó szedésre mit ajánlanak? Én, folyamatosan szedem a szelént, és a cinket, C-vitamint. De, érdekelne, hogy ajánlatos-e még ezeken kivül még más nyomelemeket, vagy vitamint szedni, és milyen napszakban? /E.E/

 

Kedves Érdeklődő!

A pajzsmirigy betegségeknek több típusát különböztetjük meg, így, hogy milyen vitaminokat, ásványi anyagokat javasolt étrend-kiegészítő formájában szedni, az attól is függ, melyik pajzsmirigy elváltozás áll fenn nálad.

A pontos diagnózist endokrinológus szakorvos állítja fel.  Ehhez szükséges vérvétel, amivel a pajzsmirigy működésére lehet következtetni a vérben lévő pajzsmirigy hormonok mennyisége alapján, illetve további pontosító vizsgálatok.

Az említett étrend-kiegészítők alapján, amiket már most is szedsz, arra tudok következtetni, hogy talán autoimmun pajzsmirigy alulműködésed lehet, ami Hashimoto thyreoiditis-ként is ismert.

Ha valóban erről van szó, akkor a szelén, a cink és a C-vitamin jó választás, ezek egymás jótékony hatását fel is erősítik. Amivel még kiegészíteném, az a D-vitamin. Az autoimmun betegségek és a D-vitamin hiány között összefüggés mutatható ki. A javasolt adagolás attól függ, hogy a vérkép alapján milyen fokú a D-vitamin hiánya.

A C-vitamint a legjobb étkezés előtt fél órával bevenni, mert üres gyomorból könnyebben felszívódik. A cink éhgyomorra hányingert okozhat, így ebéd után javasolt bevenni bő folyadékkal, a szelént hasonlóképpen. A D-vitamint pedig, mivel zsíroldékony vitamin, legjobb vacsora közben vagy után szedni.

Valamennyi étrend-kiegészítő adagolását javasolt szakemberrel egyeztetni, mert nem mindegyiket kell folyamatosan alkalmazni!

A következő blogbejegyzésben bővebben is írok majd a pajzsmirigy betegségekről.