Kedves Anikó!

Táplálkozás útján nem adagolhatóak túl a vitaminok.

Ha étrend-kiegészítőt használsz és nem vagy benne biztos, hogy a beszedett mennyiség nem lépi-e túl a legfelső biztonságos szintet, akkor érdemes szakember tanácsát kikérni.

A legfelső biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UL– Upper Level, azaz a vitaminok, ásványi anyagok legfelső tolerálható szintje) az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.” (OGYÉI)

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által meghatározott UL értékekről az OGYÉI weboldalán is találsz hiteles információt:

https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_

Amit még érdemes figyelni, az az NRV érték, ami a vitaminok és ásványi anyagok népesség számára ajánlott napi beviteli referencia értékét mutatja.

A Vital Hero termékei ezeket a javasolt mennyiségeket szem előtt tartva készültek. A termékeink dobozán minden esetben meg tudod nézni, hogy a napi adag az NRV érték hány százalékát tartalmazza.

A zsírban oldódó vitaminokkal érdemes körültekintőbbnek lenned, mert ezek hosszabb ideig képesek a szervezetben raktározódni, de kis odafigyeléssel elkerülheted a túladagolást.

A zsíroldékony vitaminok közé tartoznak az A, D, E, K vitaminok.

Az A-vitamin felnőttek számára ajánlott referencia értéke (NRV): 800 mikrogramm, legfelső biztonságos szintje (UL): 3000 mikrogramm.

A D-vitamin felnőttek számára ajánlott referencia értéke (NRV): 5 mikrogramm (=200 Nemzetközi Egység-NE), legfelső biztonságos szintje (UL): 100 mikrogramm.

Az E-vitamin felnőttek számára ajánlott referencia értéke (NRV): 12 milligramm, legfelső biztonságos szintje (UL): 300 milligramm,

A K1-vitamin felnőttek számára ajánlott referencia értéke (NRV): 75 mikrogramm, legfelső biztonságos szintje (UL): 1000 mikrogramm.

A vízben oldódó vitaminok, mint például a C-vitamin, B-vitamin család tagjai, a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak. Ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul bármennyit lehet szedni belőlük, de túladagolásuk nagyon ritka.

Ha szedsz valamilyen gyógyszert vagy akár egyidejűleg többet is, akkor kérdezd meg az orvosod, gyógyszerészed, dietetikusod, hogy az étrend-kiegészítő hatóanyaga között nincs-e olyan kölcsönhatás, amely a gyógyszer hatását felerősíti vagy csökkenti, illetve számodra meddig javasolt az adott étrend-kiegészítő alkalmazása.