A C vitamin vagy más néven aszkorbinsav talán a „legnépszerűbb, legismertebb” vízoldékony vitamin, étrend kiegészítő formájában is sokan szedik. Nem véletlenül, hiszen a szervezet által az egyik legnagyobb mennyiségben igényelt vitaminról van szó, pozitív hatásai széles körben ismertek. Hozzájárul:
- az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően,
- a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz,
- az idegrendszer normál működéséhez,
- a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
- a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
- az E vitamin redukált formájának regenerálásához,
- fokozza a vas felszívódását, illetve
- hozzájárul a normál kollagén képződéshez és ezen keresztül;
- az erek normál állapotának, működésének fenntartásához,
- a normál csontozat fenntartásához, a porcok normál állapotának és működésének fenntartásához
- a fogíny normál állapotának fenntartásához
- bőr normál állapotának, működésének fenntartásához
- fogak normál állapotának fenntartásához
Az emberi szervezet saját maga nem képes előállítani, ezért étrendünkkel vihetjük be.
Kiváló C-vitamin források többek között: a citrusfélék, a paprika, paradicsom, gesztenye, spenót, zöldsaláták, csipkebogyó, káposztafélék. Hőkezelés hatására azonban a C-vitamin lebomlik, ezért érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt frissen, nyersen fogyasztani a megfelelő mennyiség biztosítása érdekében.
Megnövekedett szükséglet esetén (pl. idősebb korban) még így sem biztos, hogy kizárólag a táplálkozásunkkal elegendő C vitaminhoz jut a szervezetünk.
Növeli a szükségletet:
- Dohányzás,
- Várandósság
- Akut és krónikus megbetegedések
- Orális fogamzásgátló tabletta alkalmazása, illetve
- Tartós stressz esetén.